Blog

ŽE KAŽDÁ VLNA PICHÁ A ŠKRIABE? KONIEC PREDSUDKOV!

Keď som bola malá, mama mi v Poľsku kúpila sveter z ovčej vlny. Bol pekný, ale na tele ma neskutočne pichal, aj keď som ho nenosila priamo na pokožke, ale vždy na nejakej blúzke, alebo pulóvriku. Na dosť dlho som potom na vlnu zanevrela. U viacerých ľudí som sa stretla s podobným názorom a obavou, kúpiť si akékoľvek vlnené oblečenie.

Existuje teda vôbec nejaká vlna, ktorá nepichá? Samozrejme, že existuje – je to merino vlna. Je to vlna s veľmi jemnými vláknami, ktoré ja používam pri tvorbe plsteného oblečenia. Jej vlastnosti zabezpečia nositeľovi, že merino vlnu vníma na pokožke ako jemný a hebký materiál. Platí tu univerzálny princíp: čím sú vlákna merina jemnejšie, tým príjemnejší je aj pocit na pokožke.

Keď sa chcete s určitosťou vyhnúť pichaniu či škriabaniu vlneného oblečenia, vyberte si 100% merino. Pretože veľa výrobcov do svojich merino výrobkov pridáva menej kvalitnú vlnu, alebo mieša merino s iným materiálom, ktorý spôsobí, že sa nebudete v takom oblečení cítiť komfortne. Pokiaľ trpíte alergiou na vlnu, môže vám nepríjemnosti spôsobiť aj merino. Ale v takom prípade je tu vlna z alpaky, ktorá je práve alergikom určená.

Dnes máme okrem ovčej vlny veľa kvalitných prírodných materiálov na výber, na nasledujúcom obrázku sa môžete zorientovať, ktoré to sú:

Vo Felteco pracujem okrem angorskej vlny so všetkými uvedenými prírodnými materiálmi. V kombinácii s merinom vznikajú jedinečné plstené unikáty.

 

 

Hrúbka vlnených vlákien sa udáva v mikrónoch: na oblečenie sa používa 16-21 mikrónové merino. Ja plstím oblečenie výlučne z merino vlny do 19 mikrónov. To je hrúbka, ktorú bez problémov nosia aj malé bábätká. Ak sa teda rozhodnete pre plstené oblečenie z kvalitnej vlny, rada vás privítam u mňa vo Felteco.

 

 

Share:

Napíšte komentár